• Sapanca

Sapanca'nın Kurtuluşunun 100. Yıl Dönümü Düzenlenen Törenle Kutlandı


Şehit Albay Güneri Ekici Parkında Atatürk Anıtana çelenk sunumu, Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törene, Sapanca Kaymakamı Bilgehan Bayar, Belediye Başkanı Özcan Özen, ilçe Jandarma Komutanı Teğmen Recep Çelik, İlçe Emniyet Müdürü Cihat Kayaer, ilçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Nuri Dede, daire müdürleri, Türkiye Çanakkale ve istiklal Savaşları Şehit ve Gazi Yakınları Derneği yönetimi ve üyeleri, Sapanca Muharip Gaziler Derneği ile vatandaşlar katıldı.

Kurtuluş Mücadelesi veren kahraman milletimiz destanlar yazmış,

Bu topraklar atalarımızın büyük fedakârlık ve kahramanlıklar göstererek savaştığı topraklar olduğunu söyleyen Sapanca Kaymakamı Bilgehan Bayar, ''Sapanca'mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıldönümü nedeniyle öncelikle milli mücadeleye katılan şehit ve gazilerimize saygı, minnet ve şükranla anmak istiyorum. Anadolu'nun dört bir tarafı işgal olmuşken, Kurtuluş Mücadelesi veren kahraman milletimiz destanlar yazmış, aynı ruhla Sapanca ve çevresinde aylarca süren mücadeleler sonucunda 22 Haziran 1921 günü Sapanca özgürlüğüne kavuşmuştur. Kurtuluş o nedenle kahramanlıklarla dolu tarihimizde ayrı bir önem ifade etmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle, aziz vatanımızın kurtuluşu için canları pahasına kahramanca mücadele veren başta Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere,  ebediyete intikal eden tüm şehit ve gazilerimizi şükranla yâd ediyor, tüm Sapancalıların 22 Haziran Kurtuluş gününü kutluyorum'' dedi.

Mukaddes emaneti aynı şuur ve inançla daha yükseklere taşımakta kararlı olmalıyız

Sapanca Belediye Başkanı Özcan Özen yaptığı konuşmada ise "Sapanca'mız günümüzden 100 yıl önce bugün, 1921 yılının 22 Haziran'ında özgürlüğüne kavuştu. Sapanca'da yüreği vatan sevgisi ile dolu halkımızın direnciyle, işgalci kuvvetler topraklarımızdan çekildi. Halkımız yaşlısıyla genciyle, kadınıyla işgale karşı kahramanca mücadele etti. Biliyoruz ki Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu böylesi kahramanlık ve kendini vatan için feda edenlerin destanları ile doludur. Saygıdeğer Sapancalı hemşerilerim, hak ve hürriyetten yoksun toplumların hayatta kalmaları ve yaşamaları mümkün değildir. Bize emanet edilen bölünmez bütünlüğü savunmak, iç ve dış tehditlere karşı her daim uyanık olmalıyız. Kahraman şehitlerimizin bize bıraktığı bu mukaddes emaneti aynı şuur ve inançla daha yükseklere taşımakta her daim kararlı olmalıyız. Bu duygu ve düşüncelerle, aziz vatanımızın kurtuluşu için canları pahasına kahramanca mücadele veren. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere; büyük mücadele örneği göstererek kahramanca yurdunu savunup Hakka yürüyen Aziz Şehitlerimizi bu anlamlı gün vesilesiyle rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Çanakkale ve İstiklal Şehit ve Gaziler Derneği Federasyon Başkanı Fehmi Tantan'ın yaptığı günün anlam ve önemine ilişkin konuşmanın ardından Sapanca Lokman Hekim Anadolu Lisesi öğrencisi Kevser Çakmak tarafından şiir okundu. Sapanca Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Topluluğu tarafından yöresel halk oyunları folklor gösterisi yapıldı. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımını tarafından çalınan çeşitli marşların ardından, Çelenk töreninin ardından ilçenin kurtuluşundan bugüne kadar hala ayakta olan Tarihi Rüstempaşa Cami minaresine ilçe Müftüsü Faruk Çelik tarafından yapılan dua eşliğinde Türk Bayrağı asıldı. Tören geçişinin ardından düzenlenen kutlama sona erdi.

Tören sonrası öğlen namazını müteakip Rüstempaşa Camiinde şehitlerimiz adına Kur'an-ı Kerim tilaveti ardından helva dağıtımı gerçekleşti.


Bu haber 1071 kez görüntülendi